Brandwonden

Brandwonden

In de zomer zijn de helft van de brandwonden te wijten aan de barbecue of brandende houtskool en dit voornamelijk bij kinderen.

Wat zijn de goede reflexen om brandwonden te verlichten en te verzorgen ?

Eerste reflex bij brandwonden.

Het eerste dat u moet doen is de brandwonde met koel, maar geen ijskoud, water behandelen (15-20°). Laat het water op de huid zelf stromen.

Als de huid alleen rood ziet is de brandwonde oppervlakkig.

Ontsmet met een antiseptisch middel (chlorhexidine, isobetadine,…) dat niet prikt, en herhaal dit twee maal per dag. Indien nodig kan men ook vette kompressen, ‘tulle gras’, aanbrengen. Na het reinigen van de wonde kunt u een dikke laag antiseptische en cicatriserende zalf aanbrengen (flammazine, Flamigel,…). Uw apotheker zal u zeker de best aangepaste producten aanraden ! Wees zeker dat u in orde bent met de inenting tegen tetanos. Indien de brandwonde 10% van het totale lichaamsoppervlakte bestrijkt of zich rond de ogen, de neus of de mond bevindt, ga dan onmiddellijk naar een dokter of een hospitaal. Tijdens het wachten op de hulpdiensten mag u niets te drinken of te eten geven aan de verwonde.

De pijn is geen criterium voor de ernst van de brandwonde, vooral bij erge brandwonden want dan zijn de zenuwen aangetast en men voelt de pijn minder of niet.

Wat moet je met de kledij doen ?

Als de brandwonde oppervlakkig is en weinig uitgestrekt, moet men de kledij onmiddellijk verwijderen.

Wanneer de wonde uitgestrekt is en door een warmtebron werd veroorzaakt, verwijder de kledij dan niet : de huid zou mee kunnen afgetrokken worden.

Vergeet “grootmoeders middeltjes” zoals boter, yoghurt, olijfolie of tandpasta ! Deze zijn nutteloos en kunnen infectie op de wonde met zich meebrengen.

Wanneer er zich brandblaasjes vormen mag u die zeker niet doorprikken !

Eerste hulp bij brandwonden

Eerst en vooral water en zo snel mogelijk !

Laten afkoelen gedurende 20 minuten

Met lauw water van ongeveer 20°

Dit heeft als doel de huid in een correcte hydratatietoestand te behouden, de pijn te verzachten en de diepte van de wonde te stabiliseren.

Meer informatie op www.brandwonden.be